למה קשה כל כך לשנות את מצב הזוגיות?
לא ‘אגלה את אמריקה’ אם אספר לכם שכל הזוגות שפגשתי, שבאו לקליניקה שלי לתהליך טיפול זוגי, רצו לשנות את המצב. הם רצו לשנות את המצב הרבה לפני שהגיעו אלי לקליניקה, משום ששניהם סבלו ממנו מאוד. אם ככה, למה הם היו צריכים טיפול זוגי? למה הם לא פשוט שינו את המצב?
הסיבה לכך נעוצה בכיוון המבט – לפני הטיפול הזוגי הם רצו לשנות את המצב, אבל למעשה הם רצו לשנות לא את הזוגיות, אלא את… בן או בת הזוג!
כלומר, כל אחד ידע בדיוק מה צריך לקרות כדי שהזוגיות תשתנה, רק שכל אחד ידע את מה שצריך לקרות להתנהגותו של השני.
נכון, כל אחד יודע גם מה צריך להשתנות אצלו, אבל הוא משוכנע בכך שהוא מתנהג באופן שפוגע בזוגיות, רק בגלל ההתנהגות של בן או בת הזוג. כמאמר הבדיחה המפורסמת – ‘מרוקאי לא מתעצבן… מעצבנים אותו!!!’.
במצב הזה, קשה מאוד לעשות שינוי, כי כל אחד מחכה שהשני יעשה זאת, והשני מחכה גם הוא… לאותה הדבר בדיוק!
מי צריך להשתנות?
לכן, הדרך היחידה לעשות שינוי אמיתי היא לשנות את כיוון המבט – במקום לשאול מה אשתי/בעלי צריכ/ה לעשות כדי שהזוגיות תהיה במקום טוב יותר, לשאול מה אני יכול לעשות לשם כך.
כמובן, הרבה יותר קל לעשות שינוי זוגי, כאשר כל אחד תורם את חלקו, אבל המצב של ציפיה מתמדת שהשני יעשה את השינוי, אינו מועיל, ותוקע זוגות רבים במערבולת של זוגיות קשה שמאמללת את שני הצדדים.
זה אמנם קשה, ודורש וויתור על האגו, אבל במרבית המקרים, תגלו שהשינוי שזה יוצר הוא דרמטי.
אבל, יש לזה שני תנאים:
- עשיית השינוי ללא תלות בשינוי של בן או בת הזוג.
- גם אם עשיתם את השינוי, ולא נראה שזה גורם לשני לשנות במשהו את התנהגותו, אל תישברו, לעתים זה לוקח זמן, אבל תמיד זה מוביל לשינוי כלשהו.
כמובן, אין לי כוונה לומר שצריך לוותר לגמרי על הדרישות מבן או בת הזוג, אלא אני מנסה לומר שחשוב שכל אחד ייקח אחריות על חלקו, ללא תלות בשני.
לגבי בקשת השינוי מבן הזוג – לאחר מספר שנות נישואים, מרבית הזוגות יודעים לומר אחד על השניה, מהי הדרך שבה ניתן לומר את הדברים, מבלי שזה יעורר התנגדות.
לכן, כשרוצים לבקש שינוי כלשהו מבן הזוג, חשוב לעשות זאת בתיזמון המתאים ובאופן שעל פי ההיכרות שלנו איתו, ייגרום לו להקשיב.
אחד הדברים העיקריים שקורים בטיפול זוגי הוא התובנה הזאת, משום שבלעדיה קשה מאוד ליצור שינוי אמיתי שיחזיק לאורך זמן.