חשיבות האמון בזוגיות
לא צריך להיות מטפל זוגי מנוסה כדי לדעת שאמון הוא אחד מהבסיסים החשובים ביותר לזוגיות. בלי אמון חזק ויציב בין בני הזוג, קשה מאוד לקיים מערכת יחסים יציבה, משום שחלק מרכזי מהמוטיבציה של כל אחד מבני הזוג להשקיע בזוגיות, מתחיל מכך שהוא מאמין בזוגיות הזאת, ומעריך שהיא תישמר לאורך חייו.
לעומת זאת, ברגע שאחד מבני הזוג מרגיש שהזוגיות אינה בטוחה, ולא ברור כמה זמן היא תשרוד, המוטיבציה שלו להשקיע בזוגיות תרד באופן דרסטי. מרבית הזוגות שבאים אלי משום שהם חווים זוגיות במשבר, אינם חווים את הזוגיות כבטוחה, ולכן גם אינם מוכנים להשקיע בה את מה שדרוש כדי לתחזק ולקדם אותה.
לכן, נדרשת דרך אפקטיבית לחיזוק ושימור האמון בין בני הזוג, לאורך כל שנות חייהם המשותפות. ובמידה והאמון נפגע, נדרשת דרך לקידום תהליך החזרת האמון בזוגיות באופן המהיר ביותר האפשרי, על מנת למנוע שחיקה.
איך משמרים אמון בזוגיות?
בדרך כלל שחושבים על אמון בזוגיות, חושבים על נאמנות. אבל, לא על כך אני רוצה לדבר במאמר זה, משום שכמעט לכל הזוגות ברור הצורך בנאמנות לשימור הקשר הזוגי והאמון בין בני הזוג ולכן מיותר להרחיב על כך.
אבל, אמון אינו רק בטחון בנאמנות בין בני הזוג, אלא גם הבטחון שאכפת להם זה מזו, והידיעה שכל אחד מהם יהיה שם עבור השני במידה ויזדקק לכך, גם אם יידרש להקריב מעצמו לשם כך. לכן, חלק חשוב מחיזוק האמון, עובר דרך השקעה קבועה בקשר, ומחוות שמורות על כך שזה חשוב לך, גם אם זה דורש וויתורים מסויימים.
לדוגמא: אם אשתך עצובה ומוטרדת ממשהו, ואתה מרגיש שהיא זקוקה לתמיכה שלך, בדיוק כשתכננת משהו אחר לאותו הערב – במידה וזה סובל דיחוי, כדאי מאוד שתהיה מוכן להשתדל לשנות את התוכניות שלך, לשאול אותה מה קורה מתוך התעניינות אמיתית, ובמידת הצורך להישאר איתה ולבטל את התוכנית שלך – הוויתור הזה, משדר לה ‘אני איתך, אני כאן בשבילך’, ומלמד אותה שהיא יכולה לסמוך עליך ולהאמין בך.
דוגמא נוספת: נניח שאת יודעת שבעלך מאוד אוהב משהו, כמו לדוגמא לצאת לריצה מידי ערב, למרות שאותך זה ממש לא מעניין, ואת מאוד רוצה שיישאר איתך, היכולת שלך לפרגן לו ולתת לו לרוץ, גם אם זה לא תמיד נח, משדרת לו שהרצונות שלו חשובים לך, והוא יכול לסמוך עליך שאת רואה גם אותו.
בדרך הזו, אנחנו יכולים ליצור תהליך מתמיד של שיפור האמון בין בני הזוג, בתוך שגרת החיים הזוגית, כך שכל אחד יחוש שהקשר הוא יציב ובטוח, ושווה להשקיע בו את מיטב הכוחות. מנסיוני, זה מייצר מעגל של השקעה הדדית, משום שכל אחד מרגיש שהשני משקיע בו ובקשר, ומתוך כך מתחזקת המוטיבציה שלו להשקיע גם כאן, וכך נוצר מעגל השפעה שהולך ומתחזק ומקדם את הזוגיות בצורה נפלאה.
לעומת זאת, במידה ובני הזוג אינם מוכנים להשקיע זה בזו בתוך שגרת החיים, האמון הולך וקטן, ואיתו גם המוטיבציה להשקיע בקשר, וכך נוצר מעגל הפוך ושלילי, שבו מצב הקשר הולך ומסלים כלפי מטה.
לכן, חשוב מאוד להשקיע זה בזו, ובמידה שנקלעים למשבר ולא מצליחים לגייס את המוטיבציה ואת האמון זה בזו, חשוב לטפל בזה בהקדם האפשרי על ידי ייעוץ זוגי מקצועי.