האם הפעלת סמכות הורית אכן פוגעת במערכת היחסים עם הילדים?
אחת השאלות שהורים רבים מתלבטים בהן היא מה חשוב יותר – מערכת היחסים עם הילד, או הסמכות ההורית. אבל, לדעתי, בדרך כלל השאלה אינה נכונה, משום שהסמכות ההורית לא רק שאינה פוגעת באיכות היחסים, אלא היא אפילו משפרת אותה.
איך זה ייתכן? הרי לא פעם הילד כועס מאוד על הוריו כאשר הם מפעילים סמכות!
הסיבה לכך פשוטה מאוד – כשההורה אינו סמכותי נוצרת מערכת יחסים טעונה, שבה ההורה מרגיש חסר אונים, ולעתים מתפרץ בכעס. הילד מרגיש שכל הזמן מאשימים אותו ורואים אותו בעין שלילית.
לעומת זאת –
כאשר ההורה הוא סמכותי דיו, הוא אינו מאפשר לוויכוחים להיגרר בלי סוף, אלא הוא מכריע אותם וכך אפשר להמשיך הלאה, ולבסס מערכת יחסים נעימה וטובה.
אם כך - מדוע בכל זאת יש הורים סמכותיים שמערכת היחסים שלהם עם הילדים רוויה במטענים שליליים?
ההבדל בין הורה קר ומרוחק, לבין הורה שבונה מערכת יחסים חמה וטובה עם ילדיו אינו נוגע לסמכות אלא להקשבה ולפניות הרגשית של ההורה כלפי הילד.
אם ההורה קשוב אל הילד, ומוכן לדון איתו ולהסביר מדוע הוא מחליט מה שהחליט, אך בסופו של דבר מרשה לעצמו גם ‘לקחת את ההגה לידיים’, יש להניח שהילד יקבל זאת באופן טבעי, וגם אם יכעס קצת, הוא מהר מאוד ‘יישר קו’ ומערכת היחסים תוכל לחזור לשיגרה ברוכה ונעימה.
אבל, אם ההורה אינו קשוב אל הילד, אלא עסוק בעצמו ובפגיעה שלו מכך שהילד מערער על סמכותו, בצורך שלו ב’שקט תעשייתי’, או בבושה מהשכנים ובני המשפחה שגורמת לו התנהגות הילד, הילד מרגיש שההורה אינו פנוי אליו, אלא עסוק בצרכיו, ולכן מרגיש שהסמכות שההורה מפעיל היא כוחנית ולא לגיטימית, וברבות השנים הוא גם עשוי להתמרד כנגד הסמכות ההורית.
לכן, כשבאים אלי הורים לייעוץ, אני בודק תחילה האם בעיית הסמכות ההורית נובעת ממערכת יחסים לקויה, או מכשל בסמכות עצמה, ורק אז ממקד את התהליך שנעבור ביחד לצורך השגת השינוי הנדרש. שיקום הסמכות לבדה, תוך התעלמות ממערכת היחסים עשוי להזיק, אך ביחד עם זאת, התמקדות במערכת היחסים לבדה, מבלי לבסס סמכות הורית יציבה, יגרום גם הוא נזק לא מבוטל. רק שילובם של שני הדברים – הסמכות ההורית, ביחד עם בניין הקשר החם והיציב, ייתן את התוצאה הרצויה, והורה שיתמיד בכך ירוויח ילדים ערכיים, מלאי בטחון עצמי ויציבות רגשית.
מאמרים נוספים בנושא סמכות הורית:
הורות – איך להתמודד עם התנגדות של הילד?
חזון ההורות – איך מכיילים את מצפן החינוך?