פינוק ילדים – גישה חינוכית יעילה או נזק נוראי?

הדילמה לגבי פינוק ילדים

ללא ספק הדורות האחרונים מתאפיינים ביחס רך יותר כלפי הילדים. לעומתנו, הדורות שקדמו לנו, התאפיינו ביחס סמכותי יותר. יש שנזכרים בערגה בתקופה שבה הילדים היו פחות מפונקים. אבל, האם אכן פינוק ילדים הוא בעיה, או שדווקא יתרון של ההורות המודרנית? 

נתבונן יחד בתרחיש הבא מתרחש באין-ספור משפחות:

עידית יושבת לסעודת שבת עם משפחתה אצל הוריה, כשלפתע בנה דוד – הבן הקטן שכבר הלך לישון – מתחיל לבכות למרות שאין כל סיבה גלויה לכך.

עידית עוזבת את השולחן וניגשת אליו כדי להרגיע אותו, וכשהיא חוזרת, מתחילים בני המשפחה בזה אחר זה להציג את דעתם שנורית ‘מפנקת את הילד יותר מידי’, ושצריך היה לתת לו קצת לבכות לפני שניגשים אליו.

האיסור לפנק ילדים - מיתוס או עובדה מבוססת?

על פי הגישה הרווחת פינוק ילדים מזיק להתפתחות – אך למעשה הטענה הזאת אינה יותר מאשר מיתוס. מחקרים הוכיחו שזוהי טענה שגויה.

כמובן, אין לפקפק בחשיבות הצבת הגבולות, ואין ספק שעל ההורים לדעת לעמוד מאחורי הגבולות הללו בנחישות, על מנת ללמד את הילד ערכים ולהעניק לו כלים של וויסות-עצמי.

אבל, המחקר מורה שדווקא ילדים ש’פונקו’ בילדותם, כלומר – שהוריהם היו קשובים לרגשותיהם והשתדלו להיות זמינים עבורם כאשר אותתו על צורך בכך – גדלו להיות מבוגרים בעלי בטחון עצמי מוגבר ויציב ויכולת גבוהה יותר של וויסות עצמי.

דווקא השילוב של הורות קשובה, אכפתית ואמפתית, ביחד עם היכולת להציב גבולות ולעמוד עליהם בנחישות, הוכח כשילוב מנצח. 

למה נדמה לפעמים שדווקא ילדים שהוריהם לא פינקו אותם, הם חזקים ועצמאיים יותר?

יש אנשים שיערערו על הדברים שכתבתי כאן. הם בדרך כלל יוכיחו זאת ויספרו על אנשים שבילדותם הוריהם התייחסו ב’רוגע’ שלעתים גבל באדישות כלפי איתותי המצוקה שלהם. האנשים האלה נראים עצמאיים ובעלי בטחון-עצמי חזק. לא פעם הם משדרים שהם יכולים להסתדר בעצמם בכל מצב.

אבל במרבית המקרים, כאשר מעמיקים להכיר, מתברר שלא מדובר בביטחון-עצמי, אלא בתוצאה של ייאוש מהסיכוי להשיג תמיכה. הדבר בא לידי ביטוי במערכות יחסים שדורשת בהם אינטימיות רגשית. אנשים אלה יתקשו לפתח קשר רגשי עמוק וקרוב, משום שהם נוטים להתמודד לבדם עם מצבי החיים.

לעומת זאת, דווקא אלה שחשו בילדותם שיש להם ‘בסיס-בטוח’, עם הורים קשובים ורגישים, נוטים לפתח אמון בעצמם ובכוחותיהם, שמתבסס על בטחון עצמי אמיתי. אך יחד עם זאת, אנשים אלה מסוגלים לפתח קשר רגשי עמוק והדדי.

כתבות נוספות לגבי חינוך ילדים

family, people, mother-5065296.jpg

פינוק ילדים – גישה חינוכית יעילה או נזק נוראי?

אחד המיתוסים שהוכחו כשגויים הוא האיסור על פינוק ילדים. אמנם ילדים זקוקים לגבולות, אבל הם גם זקוקים להורים קשובים, אמפתיים ואכפתיים, ולכן מה שרבים קוראים ‘פינוק’, הוא במקרים רבים מיומנות הורית חשובה ביותר.

קרא עוד »
happy-family

אכילה בררנית

שאלה: – איך מתמודדים עם אכילה בררנית ? יש לי ילד בן 8 שלא מוכן לאכול אם אין את האוכל שהוא אוהב. אני מכינה לו

קרא עוד »

הקורסים שלנו

הפרטים התקבלו בהצלחה!
ניצור איתך קשר בהקדם

× ווטסאפ
דילוג לתוכן